Zelf sushi maken, lekkere recepten

Het is hartstikke leuk om je eigen sushi te maken. Je kan ontzettend veel verschillende ingrediënten gebruiken en eindeloos variëren. Het kost wel even wat tijd om het maken van sushi onder de knie te krijgen. Maar na goed oefenen lukt het vast!

Benodigdheden:
Bamboe matje
Huishoudfolie
Houten schaal of hangiri

Ingrediënten:
Basis
Nori bladen
Sushirijst
Rijstazijn
Suiker
Zout
Sojasaus

Ideeën voor ingrediënten
Komkommer
Avocado
Rauwe zalm
Rauwe tonijn
Paling
Surimi sticks
Garnalen (torpedo, tempura)
Krokante kipschnitzels in reepjes
Sesamzaad
Tempura batter mix
Bosui
Gebakken uitjes
Aardbei blokjes
mango reepjes of blokjes
Omelet
Viskuit
Zeewier
Spicy sushi mayo

Bereiding sushirijst
In de supermarkt of toko kan je sushirijst kopen en verschillende andere ingrediënten die onmisbaar zijn voor sushi. Op de verpakking van de sushirijst staat precies wat je nodig hebt en wat je moet doen. In de supermarkt kan je sushirijst kopen van het merk Saitaku.

De ingrediënten die je dan nog nodig hebt voor de rijst zijn: 5 el rijstazijn, 1 tl kristalsuiker en 1 tl zout.

Bereidingswijze:
1. Doe 250g sushirijs in 350ml koud water en breng aan de kook. Laat gedurende 10 minuten onder de deksel doorkoken.
2. Zet het vuur uit en laat de sushirijst gedurende 15 minuten staan met de deksel op de pan. Haal gedurende 15 minuten de deksel niet van de pan.
3. Schep de sushirijst voorzichtige in een houten schaal en laat goed afkoelen.
4. Verwarm de marinade van 5 el rijstazijn, 1 tl kristalsuiker, 1 tl zout
en vermeng deze voorzichtig met de rijst wanneer deze afgekoeld is.

Maki sushi maken
Leg huishoudfolie op de bamboemat. Zet een bakje water neer voor de handen. Leg een nori vel neer op het matje met de gladde kant naar beneden. Maak je vingers nat en bedekt het vel met rijst. Laat ongeveer 1 cm van de rand leeg. Leg verschillende ingrediënten horizontaal onderaan aan het vel. Rol nu de sushi op en plak het einde van de rol vast met een beetje water. Snijdt met een scherp mes de sushi in stukken.

Uramaki sushi maken (binnenstebuiten rol)
Leg huishoudfolie op de bamboemat. Zet een bakje water neer voor de handen. Leg een nori vel neer op het matje met de gladde kant naar beneden. Maak je vingers nat en bedekt het vel met rijst. Strooi nu sesamzaad of tempura beslag over de rijst heen. Leg huishoudfolie over het vel heen en keer alles om. Leg verschillende ingrediënten horizontaal onderaan aan het vel. Rol nu de sushi op en plak het einde van de rol vast met een beetje water. Snijdt met een scherp mes de sushi in stukken.

Nigiri sushi maken (blokjes rijst met vis)
Maak je handen nat en pak een beetje rijst. Rol de rijst in je handpalmen soepel totdat je er een rechthoek in kan vormen. je vormt een rechthoek door de handpalmen lichtjes tegen elkaar te drukken. Wanneer je een blokje rijst heb kan je verse vis erop leggen. Je kan een klein strookje nori vel om de sushi heen wikkelen, zodat de vis op zijn plek blijft.

Delen