Waterval Skógafoss, bij plaats Skógar in IJsland

Bij het plaatsje Skógar in IJsland bevind zich een prachtige waterval genaamd Skógafoss. De waterval is 60 meter hoog en 25 meter breed en is één van de grootste watervallen van het land. De waterval produceert onafgebroken waternevel, hierdoor kan je meestal op zonnige dagen een enkele of dubbele regenboog zien.

Ontstaan
Door het omhoogrijzen van IJsland na de laatste ijstijd heeft de kustlijn zich teruggetrokken. Gevolg hier van zijn kliffen die zijn achtergebleven waar nu de Skógafoss vanaf stroomt.

Paden
Aan de oostkant van de waterval loopt een pad voor hikers en wandelaars omhoog richting de bergpas Fimmvörðuháls. Het wandelpad bevindt zich tussen de gletsjers Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull. Aan de andere kant daalt het pad weer af naar Þórsmörk. Vanaf hier gaat de route verder als het populaire hikerspad Laugavegur naar Landmannalaugar.

Legende
Volgens de legende heeft de eerste Viking-kolonist, Þrasi Þórólfsson, in een grot achter de waterval een schat begraven. Volgens het verhaal zou de lokale bevolking van IJsland de schatkist jaren later teruggevonden hebben. Maar toen ze ring aan de zijkant van de kist vastpakten, verdween de schatkist in het niets.

De ring zou aan de lokale kerk geschonken zijn en nu bevind de ring zich in een museum.

Skógar
Het plaatsje Skógar bestaat uit een paar huizen en boerderijen, museums, een gemeenschapscentrum en een school die in de zomer als hotel wordt gebruikt.

Verblijven
Aan de voet van de waterval bevind zich een camping en in de buurt zijn enkele hotels te vinden.

Delen