Wanneer mag je de hortensia snoeien en hoe snoei je de plant?

De hortensia is een sterke plant met prachtige kleurrijke bloemen. De hortensia vraagt maar weinig onderhoud, en dat maakt het een makkelijke plant. De hortensia hoeft alleen maar een keer keer gesnoeid te worden.

Op zoek naar een prachtige hortensia? Bekijk dan hier het ruime assortiment aan hortensia’s.

Voordat je kan bepalen wanneer je de hortensia kan snoeien moet je eerst weten welke soort hortensia je hebt. De hortensia is onderverdeelt in twee groepen: bloeiers op oude knoppen en bloeiers op nieuwe knoppen. Beide groepen vergen een ander tijdstip en andere manier van snoeien.

Bloeiers op oude knoppen
Deze hortensia groep bloeit op de knoppen die het jaar ervoor zijn aangelegd. Bij hortensia’s die op oude knoppen bloeien hoef je alleen maar de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Wanneer je de hortensia te groot of te breed vindt worden kan je de plant snoeien. De bloemen moet je na de winter en voor 1 maart wegknippen. Je knipt de bloemen dan weg vlak boven een dikke en gezonde knop.

Deze hortensia groep moet in de winter afgeschermd worden tegen de vorst, zodat de knoppen niet kunnen bevriezen.

Bloeiers op nieuwe knoppen
Deze groep hortensia bloeit op de takken die vanaf het voorjaar gevormd zijn. Deze hortensia’s bloeien ook gewoon door na het snoeien. Bloeiers op nieuwe knoppen kan je in het vroege voorjaar snoeien. Je kan de plant tot 15 cm boven de grond afknippen, je zal dan een compacte plant krijgen. Als je wil dat de plant groter wordt dan kan je er voor kiezen om alleen de bloemen af te knippen. De hortensia hoeft niet in het najaar gesnoeid te worden, de oude bloemen beschermen de plant tegen de vorst.

Niet voor de winter snoeien
Knip de bloemen van de hortensia nooit voor de winter eraf, wanneer er dan vorst komt kunnen de afgeknipte takken bevriezen en afsterven. Snoei de hortensia dan ook alleen als er geen vorst meer wordt verwacht.

Delen