Vogels herkennen in de tuin: Mussen en mezen spotten

In eigen tuin kan je verschillende soorten vogels aantreffen, maar misschien herken je niet alle soorten. In onze lijst staan diverse soorten mussen en mezen die je kan aantreffen in de tuin.

Mussen
Mussen (Passeridae) zijn een familie met kleine vogels die veel voorkomen in de tuin. De mus is een zangvogel. Mussen zijn over het algemeen klein van stuk en hebben een vrij dikke snavel. In Nederland leven twee soorten mussen: de huismus en de ringmus.

Huismus
De huismus (Passer domesticus) is stevig gebouwd met een kleine snavel. Het mannetje en het vrouwtje verschillen veel van elkaar.

Het mannetje heeft een grijs petje met roodbruine zijden, grijze wangen, grijs onderlichaam en brede witte vleugelstrepen. Het mannetje heeft een donkergrijze kegelvormige snavel.

Het vrouwtje heeft een eenvoudig lichtbruin verenkleed met een opvallende wenkbrauwstreep achter het oog. De snavel is lichter en geler dan die van de man.


Man met vrouwtjes op de achtergrond

Ringmus
De ringmus (Passer montanus) staat op de Rode Lijst. De ringmus is te onderscheiden aan de huismus door de roodbruine kop met wangvlek. De man en de vrouw zijn gelijk aan kleur. De ringmus heeft verder een klein zwart befje en een witte bijna doorlopende nekrand. De rug en vleugels zijn bruin van kleur, met een witte vleugelstreep.

Mezen
Mezen zijn kleine zangvogels die goed klimmen en erg bewegelijk zijn. De meest voorkomende mezen in de tuin zijn de koolmees en de pimpelmees.

Koolmees
De koolmees (Parus major) is de grootste mees van Nederland.

De koolmees heeft aan de onderzijde een geel met zwarte middenstreep op de buik en borst. De middenstreep is bij de mannetjes breder dan bij de vrouwtjes. De kop is glanzend zwart met een grote witte wang. De bovenzijde is mosgroene met een witte vleugelstreep en een blauwgrijze vleugel. De koolmees is de enige mees met witte buitenste staartpennen.

Pimpelmees
De pimpelmees (Cyanistes caeruleus) heeft een kenmerkend blauw petje en een zwarte oogstreep op de kop. De borst is geel van kleur en de vleugels zijn blauwachtig. Het mannetje is helderder van kleur dan het vrouwtje.

Kuifmees
De kuifmees (Lophophanus cristatus) heeft een zwart-witte koptekening en een opvallende spitse, driehoekige kuif die opgezet kan worden. De bovendelen van het verenkleed zijn bruin en de onderdelen vuilwit. Er is geen verschil tussen het mannetje en vrouwtje.

Zwarte mees
De zwarte mees (Periparus ater) staat op de Rode Lijst. De zwarte mees lijkt op de koolmees, maar is kleiner en bleker van kleur. De zwarte mees heeft op het achterhoofd een rechthoekige witte vlek die doorloopt tot midden op de kruin.

Matkop en glanskop
De matkop en glanskop zijn twee mezen die heel veel op elkaar lijken er werd daarom ook lang gedacht dat het om één soort ging. Beide mezen hebben net zoals de koolmees een zwart petje. Maar de matkop en glanskop hebben een geheel grijs lijf en dat onderscheidt zich van de andere mezen.


Matkop

Delen