Tips om vet haar te verminderen en voorkomen

Vet haar is een ontzettend vervelend probleem, ik kan het weten. Gelukkig kan je het probleem van vet haar verminderen. Er zijn verschillende methodes en tips die je kan uitproberen. Niet elke methode is voor iedereen geschikt, kijk dus wat bij jou past.

Oorzaken
– Shampoo
– Erfelijk
– Hormonen (puberteit, overgang, zwangerschap, menstruatie)
– Stress
– Temperatuurverschillen
– Ongezond eten

Oorzaak Shampoo
Shampoo’s kunnen nogal agressief zijn, ze kunnen agressieve ingrediënten bevatten zoals sulfaten (SLS en SLES) en siliconen.

Wanneer je het haar wast met shampoo haal je het talg weg en is je haar niet meer vet. Maar de hoofdhuid gaat nu juist extra veel talg aanmaken om huid en haar weer te beschermen. Het haar wordt dan dus weer snel vet en al snel moet je weer je haar wassen. Je houd hierdoor het probleem in stand.

Vet haar verminderen
De talgklieren gaan het normaal vinden om steeds veel talg aan te maken. Deze vicieuze cirkel moet je doorbreken, de talgklieren moeten gaan leren om minder talg aan te maken, dit kan wel tijd kosten.

Lees hieronder verschillende tips en methodes die je kan toepassen.

Shampoo minderen
Gebruik tijdens het wassen zo min mogelijk shampoo, zodat het haar zo min mogelijk wordt beschadigd. Probeer ook om niet elke dag je haren te wassen.

No Poo haren wassen
Je kan er ook voor kiezen om helemaal geen shampoo meer te gebruiken. Je wast dan alleen je haren met water en eventuele andere natuurlijke middelen. De talgklieren leren om dan minder talg aan te maken, dit kan wel wat tijd kosten. Meestal duurt het 6 weken voor dat je resultaat ziet, het kan ook korter, maar ook langer duren. In die tijd loop je wel met vet haar rond, maar daarna zou je geen last meer moeten hebben van vet haar.

Een geschikte No Poo methode is je haar wassen met een speciale No Poo haarspoeling. Je haar en hoofdhuid worden dan verzorgt en het haar ruikt ook nog eens lekker.

Niet masseren
Het masseren van de hoofdhuid stimuleert de bloedsomloop, wat weer de talgproductie stimuleert. Masseer de hoofdhuid dus niet te veel tijdens het aanbrengen van de shampoo.

Juiste temperatuur
Was het haar niet met te heet water. Door de hoge temperatuur wordt de talgproductie verhoogd.

Niet te veel borstelen
Borstel het haar niet te vaak, want ook hier masseer je de hoofdhuid mee wat voor meer talgproductie zorgt.

Handen uit het haar
Raak zo min mogelijk het haar aan met je handen. Je handen zijn namelijk vet.

Juiste manier slapen
Vervang regelmatig de kussensloop, door het draaien van het hoofd komt het kussensloop vol te zitten met vet van jouw haar. Elke keer als je gaat slapen wrijven de haren door dit vet heen.

Draag tijdens het slapen de haren in een knot. Er vindt dan minder wrijving op het kussensloop plaats.

Delen