Sfeer in huis creëren met kleur, welke kleuren in de kamer

Kleur zorgt ervoor dat een ruimte levendig wordt en uitstraling krijgt. Door de juiste kleuren te combineren zorg je voor nog meer levendigheid. Niet alle kleuren passen perfect bij elkaar en daarom is het verstandig om je te verdiepen in kleurencombinaties. Wanneer je een beslissing wilt maken voor een kleur dan is het goed om regelmatig het kleurenstaaltje te bekijken, zodat je zeker wordt van je keuze.

Contrasterende kleurencombinatie
Kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel noem je complementaire kleuren. Contrasterende kleurencombinaties versterken de kleuren, waardoor het interieur er levendig uit zal zien en kracht zal uitstralen. Kleurencombinaties die veel gebruikt worden zijn geel-blauw, blauw-rood en paars-oranje.

Harmonieuze kleurencombinatie
Voor een harmonieuze kleurencombinatie kies je kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel. Kleurencombinaties die veel worden gebruikt zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Harmonieuze kleuren komen tot hun recht als je ze combineert met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.

Ton Sur Ton Tinten
De betekenis van Ton sur is toon op toon. Dit houdt in dat je een kleur in meerdere tinten aan brengt. De tinten kunnen op verschillende materialen toegepast worden. Door verschillende materialen te gebruiken krijg je verschillende lichtweerkaatsingen. Wanneer de tinten dicht bij elkaar liggen krijgt je een harmonieus en subtiel resultaat. Als er meer verschil zit tussen de tinten dan trekken de kleuren meer aandacht.

Camaieu
Bij Camaieu gaan de kleuren over van licht naar donker, hierbij worden verschillende kleuren gebruikt. Zo gaat bijvoorbeeld de kleur geel over naar de kleur groen.

Dégradé
Bij Dégradé gaat de kleur over van licht naar donker, bij Dégradé wordt er maar gebruikt gemaakt van één kleur. Zo gaat bijvoorbeeld lichtblauw over naar donkerblauw.

Delen