Recept marmercake, gemarmerde cake maken, basis en tips

Een marmercake is heel mooi om te zien en het lijkt moeilijk om te maken. Maar een gemarmerde cake maken is eigenlijk heel makkelijk. Lees snel het basisrecept en ontdekt hoe creatief je kan zijn met een marmer patroon in een cake.

Basisrecept
Het basisrecept bestaat uit twee soorten cakebeslag, vanille en chocolade. Van één basisbeslag worden twee verschillende smaken gecreëerd.

Ingrediënten

Boter om in te vetten

Basisbeslag:
200 g suiker
200 g boter, op kamertemperatuur
1 tl vanille-extract
¼ tl zout
4 eieren, op kamertemperatuur
200 g bloem
1½ tl bakpoeder

Chocoladebeslag
50 ml karnemelk
25 g cacaopoeder
30 g suiker
50 g pure chocolade, fijngehakt

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 160 graden
2. Vet een cakevorm van 25 cm in met boter
3. Doe de suiker, boter, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit in enkele minuten romig.
4. Voor één voor één de eieren toe. Voeg pas het volgende ei toe aan het beslag als het vorige ei volledig is opgenomen.
5. Mix met een spatel de bloem en bakpoeder door het beslag.
6. Schenk de helft van het beslag in de cakevorm.
7. Meng de karnemelk, cacaopoeder en 30g suiker door het overgebleven beslag.
8. Roer de stukjes gehakte chocolade door het chocoladebeslag heen.
9. Schep het chocoladebeslag over het vanillebeslag in de cakevorm.
10. Ga nu kort met een vorm of spatel door het beslag heen om een marmeregffect te creëren.
11. Strijk de bovenkant van het beslag glad en bak daarna de cake voor 55-70 minuten gaar. De tijd is afhankelijk van de oven.

Wanneer gaar: Controleer met een satéprikker of de cake gaat is. Als de prikker er schoon uit komt is de cake gaar.

Variëren
Je kan ook een gemarmerde cake maken van andere kleuren. Je kan hiervoor bijvoorbeeld natuurlijke kleurstof toevoegen. Je op deze manier meerdere kleuren combineren. Het lekkerst is dan natuurlijk om elke kleur zijn eigen smaak te geven met natuurlijke smaakstoffen.

Je kan zelf ook de volgorde bepalen van de kleuren. Zo kan je bijvoorbeeld bij het basisrecept er ook voor kiezen om eerst het chocoladebeslag in de cakevorm te schenken en daarna het vanillebeslag. Je bewaart dan gewoon het vanillebeslag even in een kom voordat je het beslag gaat schenken.

Delen