Phang Nga Bay in Thailand, Khao Tapu, James Bond eiland

Phang Nga is een baai van 400 km² in de staat Malakka tussen het eiland Phuket en het vasteland van Malakka in de regio Zuid-Thailand. In de baai bevinden zich prachtige kalkstenen rotsen met grotten en er is veel natuur.

James Bond
Het bekendste eiland in de baai is toch wel de naaldvormige kalkrots genaamd Khao Tapu, vaak in combinatie met het nabije eilandenpaar Khao Phing Kan. Op deze locatie werden namelijk scènes uit de film The Man with the Golden opgenomen. Dit gedeelte van de baai is hierdoor zeer populair. Toeristen kunnen onder begeleiding met bootjes de baai bezichtigen.

Natuur
Het Nationaal Park Baai van Phang Nga is aangewezen als beschermd Ramsargebied. De ondiepe baai bestaat uit 42 eilanden met bebost drasland dat bij laagwater droogvalt. Er komen 28 soorten mangrovebomen en -struiken voor en zeegrasvelden en koraalriffen.

Er zijn maar liefst 88 vogelsoorten te vinden in de baai, waaronder de wereldwijd bedreigde Maleise plevier (Charadrius peronii) en Aziatische grijze snip (Limnodromus semipalmatus). Behalve vogels zijn er ook 82 vissoorten, 18 reptielsoorten, drie amfibiesoorten en 17 zoogdiersoorten te vinden. Zoogdieren die hier leven zijn onder andere de doejong, de withandgibbon (Hylobates lar), de bedreigde Sumatraanse bosgem (Capricornis sumatraensis) en de Indische bruinvis (Neophocaena phocaenoides).

Delen