Obstipatie, hond kan niet poepen, oorzaak en hoe verhelpen

Wanneer een hond zijn ontlasting niet kwijt kan dan zit er een verstopping in de darmen. Een verstopping kan meerdere oorzaken hebben. Het is belangrijk om actie te ondernemen als je merk dat de stoelgang van de hond niet goed werkt, een verstopping kan namelijk erg gevaarlijk zijn.

Symptomen
Een hond die last heeft van een verstopping zal moeite hebben met poepen, je zal merken dat de hond flink zal persen. Bij een verstopping zal een hond minder vaak of helemaal niet meer poepen. Door de verstopping kan de eetlust verminderen en de hond kan last krijgen van winderigheid. Wanneer de darmen heel erg verstopt zitten zal er bloed en slijm bij de ontlasting zitten.

Verstopping gevaarlijk
Het is belangrijk dat de ontlasting het lichaam verlaat, de ontlasting bevat namelijk afvalstoffen. De afvalstoffen horen met de ontlasting het lichaam te verlaten. Als de afvalstoffen niet uit het lichaam verdwijnen dan gaan de darmen de afvalstoffen weer afgeven aan het bloed, dit kan erg gevaarlijk zijn voor de hond. Wanneer je hond regelmatig last heeft van obstipatie dan is het belangrijk om met de hond naar de dierenarts te gaan.

Oorzaken en oplossingen
– Wanneer een hond niet genoeg water drinkt kan de ontlasting hard worden. Zorg er voor dat er de hele dag water beschikbaar is voor de hond.

– Een verstopping kan ook veroorzaakt worden door de voeding. In dit geval is het verstandig om op andere voeding over te gaan. Schakel rustig over op andere voeding en kijk of de problemen blijven. Heeft de hond bij verschillende merken last van verstoppingen dan is het aan te raden om hondenvoer te kopen dat specifiek bedoelt is voor een betere werking van de maag en darmen.

– Een verstopping kan ook ontstaan als de hond iets verkeerds gegeten heeft. Er kan bijvoorbeeld een voorwerp kan de darmen blokkeren. Kan de hond na enkele dagen nog steeds niet poepen dan is het belangrijk dat de dierenarts wordt ingeschakeld.

– Er zijn ook bepaalde ziektes en aandoeningen die de stoelgang kunnen bemoeilijken, dit kan bijvoorbeeld een hernia zijn, schildklierproblemen of een stofwisselingsziekte.

– Wanneer een hond te weinig beweegt kan er ook een ontstopping ontstaan. Zorg er dus voor dat je hond elke dag voldoende beweging krijgt.

Er zijn verschillende producten op de markt die helpen bij obstipatie bij de hond. Deze producten kunnen aangeraden worden door de dierenarts.

Ga bij twijfel altijd naar de dierenarts. Als je merkt dat de hond na een paar dagen nog steeds niet kan poepen dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Wacht geen weken met naar de dierenarts gaan, dit kan erg gevaarlijk zijn voor de hond.

Delen