Noorderlicht vakantie, waar en wanneer te zien? Aurora Borealis

Het Noorderlicht oftewel Aurora Borealis, is één van de mooiste en bijzonderste natuurfenomenen. Het Noorderlicht is op een paar locaties te zien in de wintermaanden en alleen als het donker is. Het Noorderlicht kan aan kleur verschillen per locatie, zo kan de kleur groen, blauw of paars zijn.

Wil jij het Noorderlicht in het echt bewonderen? Ontdek hier verschillende noorderlicht reizen en vakanties op verschillende bestemmingen.

Wanneer
Vanaf half augustus is het Noorderlicht waar te nemen, het wordt dan ‘s nachts weer langer donker, de zogenaamde Ruska periode. Vanaf die tijd is het tot ongeveer half april mogelijk om Noorderlicht waar te nemen. In de zomer, tussen half april en half augustus wordt het ‘s nachts niet of onvoldoende donker om noorderlicht waar te nemen ter hoogte van de poolcirkel.

Om het Noorderlicht te kunnen waarnemen moet het helemaal donker zijn. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk in de natuur staan, zonder luchtvervuiling en waar het dus helemaal donker is.

Niet elke dag zal je het Noorderlicht zien, plan daarom een vakantie van minimaal 5 dagen. Zo vergroot je de kansen om het Noorderlicht te zien.

Noorwegen
In heel Noorwegen kan je het Noorderlicht te zien, maar er zijn locaties waar je meer kans hebt. In juiste periode in Noord-Noorwegen en Spitsbergen wordt het al vanaf 14:00 al donker en dus maak je dan al kans om het Noorderlicht te zien.

Lofoten
De Lofoten is een oogverblindende eilandengroep is gelegen in het hoge noorden van Noorwegen. Het is één van de mooiste natuurgebieden van Scandinavië. In de maanden maart en september heb je veel kans om het groene Noorderlicht te zien.

Spitsbergen
Als je een grote kans wil hebben dan zijn de Spitsbergen eilanden (Svalbard) in het noorden een echte aanrader. Deze eilanden liggen een heel stuk van de kust van het Scandinavische vasteland. De kans om het Noorderlicht te zien bij Spitsbergen is in de winterperiode het grootst.

Fins Lapland
In Finland kan je het Noorderlicht ook goed zien in de wintermaanden.

Kakslauttanen
Een bijzondere plek om het Noorderlicht te zien is Kakslauttanen, in het noorden van Finland. Kort gelegen van de wintersportbestemming Saariselkä, liggen in de bossen speciale iglo’s verscholen. De Kakslauttanen iglo’s hebben een glazen dak, zodat je liggend in de iglo naar het natuurspektakel kan kijken.

Zweeds Lapland
Ook in het noorden Zweden kan je het Noorderlicht zien in het prachtige Zweedse Lapland.

Aurora Sky Station
In het noorden van Zweden in Abisko is het Aurora Sky Station gebouwd. Vanuit het Abisko Bergstation kun je met een stoeltjeslift naar het Aurora Sky Station. Hier kan je lekker eten en ondertussen genieten van het lichtspektakel. Het Aurora Sky Station is de ideale plek om het Noorderlicht te bekijken aangezien het daar altijd onbewolkt is.

Andere landen
Niet alleen in Europa kan je het Noorderlicht bewonderen, maar ook in Canada, Alaska en Groenland. Zelfs in Schotland is het mogelijk om het Noorderlicht te zien.

Alaska

Delen