Koken en bakken met kind vanaf 2 jaar, tips en voordelen

Het is hartstikke leuk en gezellig om met je kinderen samen te koken. Het is ontzettend leerzaam voor ze en het is goed als je kind leert om klusjes te doen in huis. Tijdens het koken leert je kind hoe je eten klaar maakt en hoe je hygiënisch te werk gaat. Vanaf een leeftijd van ongeveer 2 jaar kan je kind al helpen in de keuken.

Is je kind een moeilijke eten? Kook dan samen, je kind zal sneller van eten proeven dat zelf gemaakt is. Wie weet snoept je kind ook al wat lekkerst van het eten tijdens het koken.

Begin voor het koken altijd met het wassen van de handen en leer je kind ook aan dat hij of zij tussendoor ook regelmatig de handen moet wassen.

Welke leeftijd wat
Niet alle taken in de keuken zijn geschikt voor alle leeftijden. Hieronder staan wat richtlijnen, je kan als ouder het beste inschatten wat wel verstandig is en wat niet.

Vanaf 2 jaar:
Groenten wassen
Sla in stukken scheuren
Aanrecht of tafel schoonmaken met een doekje

Vanaf 3 jaar:
Deeg kneden
Roeren in koude saus en beslag
Afval weggooien

Vanaf 4 jaar:
Ingrediënten bij elkaar doen en mengen
Kruiden knippen
Eieren pellen
Helpen tafel dekken en afruimen
Eten opscheppen

Vanaf 5 jaar:
Ingrediënten wegen en meten
Eieren breken
Vormpjes van deeg maken

Vanaf 6 jaar:
Groente en fruit snijden
Beslag of slagroom kloppen met garde

Vanaf 7-12 jaar:
Helpen bij voorbereidingen
Ei of pannenkoeken bakken
Koude gerechten maken

Vanaf 12 jaar:
Zelfstandig koken en bakken.

Let op: Je kind heeft nog wel hulp nodig met verschillende apparaten in de keuken, zoals de magnetron, gasfornuis, inductiekookplaat, oven en andere elektrische apparaten. Let ook op tijdens het gebruik van scherpe voorwerpen zoals messen. Je kind kan ook nog hulp nodig hebben bij het lezen en volgen van een recept.

Delen