Kerststol recept, heerlijk kerstbrood met spijs zelf maken

De Kerst komt eraan en dat betekend dat het ook weer tijd wordt voor een lekkere kerststol met noten en spijs. Je kan bij dit recepten zelf ingrediënten toevoegen of weg laten, denk aan de amandelspijs, nootjes en gedroogd fruit.

Met dit recept kan je maar liefst twee kerstbroden maken. Laat je de spijs weg dan zullen de broden wat kleiner worden.

Ingrediënten

Deeg
500 gr Amerikaanse patentbloem
260 ml melk, lauwwarm
14 gr gedroogde gist
60 gr witte basterdsuiker
1 ei, losgeklopt
70 gr boter, op kamertemperatuur
1 ½ tl speculaaskruiden
10 gr zout

Vulling
200 gr donkere rozijnen
200 gr blanke rozijnen
75 gr hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
75 gr gekonfijt fruit, in kleine stukjes
325 gr amandelspijs
½ ei, losgeklopt

Verder
Boter
Poedersuiker of decoreersneeuw

Bereidingswijze
1. Laat een dag van te voren de rozijnen voor een kwartier wellen in een kom met water.
2. Zeef de rozijnen en laat ze de hele nacht drogen.
3. Doe de bloem, melk, gedroogde gist, basterdsuiker, het zout en het ei in een kom en kneed daar een soepel brooddeeg van. Kneed het deeg voor ongeveer 10 minuten.
4. Kneed daarna de boter en speculaaskruiden door het deeg.
5. Meng vervolgens de rozijnen, hazelnootstukjes en het gekonfijte fruit door het deeg heen.
6. Doe het deeg in een kom en dek deze af met plasticfolie. Laat het deeg op een warme en tochtvrije plaats voor 1 uur rijzen.
7. Doe het amandelspijs en het halve ei in een kom en kneed dit door, zodat het spijs iets zachter wordt.
8. Verdeel het spijs in 2 delen en maak hier 2 rollen van, van ongeveer 30 centimeter lang
9. Verdeel het deeg voor de stollen in 2 delen en maak hier 2 bollen van.
10. Rol de bollen uit op een licht bebloemd werkblad. Rol het deeg uit tot een ovale lap van ongeveer 30 bij 20 centimeter.
11. Leg een rol amandelspijs in de lengte van het deeg. Vouw een kant van het deeg over het spijs, zodat er een stol ontstaat.
12. Leg beide stollen op een aparte bakplaat met bakpapier. Dek de broden losjes af met plasticfolie en laat de broden nog 1 uur rijzen.
13. Verwarm aan tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200 graden.
14. Bak de stollen in 35-45 minuten gaat. Houdt tussendoor goed in de gaten of de bovenkant niet te donker dreigt te kleuren. Indien dit gebeurt dek dan de bovenkant van de broden af met een stuk aluminiumfolie.
15. Bestrijk de stollen royaal met boter, direct als ze de oven uit komen.
16. Laat de kerststollen goed afkoelen op een rooster.
17. Bestuif de kerststollen voor serveren met poedersuiker of decoratiesneeuw.

Delen