Douro Vallei in noord Portugal, wijnstreek langs de rivier

In het noorden van Portugal ligt de Douro vallei. De vallei is vernoemd naar de rivier die door de vallei heen stroomt, Douro rivier betekend letterlijk ‘gouden rivier’. De vallei bestaat uit een groen landschap met wijngaarden, fruitbomen en olijfgaarden.Tussen de heuvels bevinden zich dorpjes, kloosters en wijnboerderijen. Langs de oevers van de Douro rivier wordt al sinds 1756 portwijn en Douro-wijn gemaakt.

Stad Porto
De havenstad Porto is een culturele stad die je gezien moet hebben. Het historisch centrum van Porto, de Ribeira, wordt erkend met een plaats op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Stad Peso da Régua
Peso da Régua is het hart van de port productie, het stadje wordt omringd door terrassen met wijngaarden.

Quinta do Bomfim wijngaard
In Pinhão ligt het legendarische wijnhuis Quinta do Bomfim, één van de beste wijngaarden van Douro. Je kan hier een rondleiding krijgen en heerlijke wijnen proeven tijdens de wijnproeverij.

Quinta da Pacheca portwijnhuis
Een paar kilometer verwijderd van Peso da Régua ligt Quinta da Pacheca. Dit is de producent van het bekende portwijnhuis van Sandeman. Deze wijnboerderij is erg populair en daarom wordt aangeraden om van te voren te reserveren.

Stoomtrein
Door middel van een stoomtrein kan je het prachtige landschap verkennen. De Douro spoorlijn werd in de 19e eeuw aangelegd, de stoomtrein gaat door 26 tunnels en over 30 bruggen. De trein passeert de groene wijngaarden, diepe kloven en indrukwekkende rotsen.

Cruise
Als je liever de vallei vanaf het water bekijkt kan je mee met een cruiseboot. Met de boot kan je de Douro rivier volgen vanaf Peso da Régua tot aan het centrum van Porto.

Delen