De Chinese Muur, stenen verdedigingslinie in China

De Chinese muur oftewel de grote muur is een ruim 6.000 kilometer lange stenen verdedigingslinie. De muur moest het Chinees Keizerrijk beschermen tegen vijandelijke nomadische ruitervolkeren. Het eerste stuk van de muur dateert waarschijnlijk uit de zevende eeuw v.Chr. De Chinese muur wordt gezien als één van de grootste bouwprojecten uit de geschiedenis.

Geen rechte lijn
De muur is gebouwd uit meerdere muren uit verschillende periodes. Hierdoor vormt de muur geen rechte lijn. Op plekken waar men aanvallen konden verwachten werden forten en torens gebouwd. De muur is maar liefst tussen de 6 en 9 meter hoog en tussen de 6 en 8 meter breed. De Chinese muur strekt zich uit van Shanhaiguan, een stadswijk van Qinhuangdao aan de Golf van Bohai, tot de Jiayupas, nabij de stad Jiayuguan in de provincie Gansu.

Beschadigd
De muur is op veel plaatsen beschadigd of afgebrokkeld. Uit veiligheid mogen sommige stukken niet betreden worden. De muur is onder andere beschadigd geraakt door erosie en door oorlogsgeweld. De stenen van de muur werden vaak ook voor andere doeleinden gebruikt.

Delen