Basis recept voor donuts en lekkere topping ideeën

De donut is een Amerikaanse lekkernij die je thuis zelf kan maken. Je kan de lekkerste donuts creëren door creatief te zijn met de toppings. In dit artikel lees je hoe je basis donuts maakt en ontdek je verschillende recepten voor een lekkere donut topping.

Basis recept
Dit recept is geschikt voor maar liefst 30 donuts en het recept bevat maar 2 eetlepels suiker. De zoete smaak hebben de donuts te danken aan de topping.

Voor het maken van de donuts hebben je 2 ronde uitstekers nodig. Je hebt een grote uitsteker van ongeveer 8 cm nodig en een kleine van 3,5 cm. Wil je kleinere donuts maken, gebruik dan gewoon kleinere uitstekers. Je kan eventueel een glas gebruiken voor het uitsteken van de rondjes.

Ingrediënten
10 gram gedroogde gist
575 gram bloem
3 eieren
250 ml lauwe melk
3 el fijne tafelsuiker
100 gram gesmolten boter
plantaardige olie
60 ml lauw water

Bereidingswijze
1. Meng in een kom de gist, melk, water en één eetlepel suiker. Laat het mengsel voor ongeveer 10 minuten rusten. Het mengsel zal gaan schuimen als de gist actief wordt.
2. Meng na 10 minuten het gistmengsel met de bloem, boter, eieren en de rest van de suiker. Kneed het geheel tot een plakkerig deeg, kneed het deeg nog even verder door op een bebloemde ondergrond. Vet een kom in met olie en leg het deeg in de kom. Dek de kom af met een theedoek en laat het ongeveer 45 minuten rijzen. De volume van het deeg zal zich dan verdubbelen.
3. Kneed het deeg op een bebloemde ondergrond tot het soepel en elastisch aanvoelt. Bestrooi de ondergrond met nog wat bloem en rol met een deegroller het deeg uit tot een lap van 1 cm dik. Steek met de ronde uitstekers de donuts uit het deeg. Leg de donuts op een bakplaat met bakpapier. Dek de bakplaat af met een theedoek met met keukenfolie en laat de donuts voor 30 minuten rijzen.
4. Verhit in een pan de olie op middelhoog vuur of zet de frituurpan met olie aan op 180 graden. Bak de donuts aan beide kant mooi goudbruin. Laat de donuts na het bakken uitlekken op keukenpapier.
5. De donuts zijn nu klaar om versierd te worden met een lekker topping.

Glazuren
Voeg een klein beetje water toe aan poedersuiker en roer dit tot een mooi glad mengsel. Eventueel kan je druppels kleur of smaakstoffen toevoegen. Je kan ook voor de smaak en kleur een vruchtensiroop gebruiken (denk aan framboos of aardbei) en dit mengen met poedersuiker. Dip de afgekoelde donuts in het glazuur en besprenkel ze eventueel met decoratie versiersels.

Chocolade dip
Smelt chocolade naar keuze (melk, wit, puur of zelf ruby) en dip de afgekoelde donuts in de gesmolten chocola. Eventueel kan je nog decoratie strooisels over de nog gesmolten chocolade heen strooien.

Kaneelsuiker
Meng in een schaal wat suiker en kaneel. Haal de net gebakken donuts door het mengsel heen. Door de warmte blijft de suiker en het kaneel vastplakken.

Decoratie strooisels
Je kan de topping van een donut verder afwerken met decoratieve versiersels. Je strooit een ingrediënt over de nog warme chocoladedip of natte glazuur. je kan hier heel creatief mee zijn.

Decoratie ideeën
Mini marshmallows
Hagelslag
Nootjes
Chocolade krullen
Stukjes karamel

Delen