Basis recept stoofperen in rode wijn

Stoofperen is een heerlijk winters gerecht dat vooral dient als nagerecht of bijgerecht. Stoofperen zijn dan ook onmisbaar bij het kerstdiner.

In dit recept laten wij de stoofperen heel, dat ziet er namelijk mooier uit. Je kan er ook voor kiezen om de peren te halveren of in kwarten te snijden. Verwijder in dit geval dan wel de klokhuizen.

Ingrediënten
10-15 stoofperen
750 ml rode wijn
50 gr bruine basterdsuiker
1 kaneelstokje
2 stuks steranijs

Bereidingswijze
1. Schil de peren met een dunschiller, laat het steeltje aan de peren zitten. Was de peren onder de kraan.
2. Doe de peren in een ruime pan en giet de rode wijn erbij tot de peren net onder staan. Vul eventueel aan met water, maximaal de helft van de rode wijn.
3. Voeg de bruine basterdsuiker, het kaneelstokjes en de steranijs toe aan de pan.
4. Doe de deksel op de pan en breng aan de kook.
5. Zet het vuur laag en laat de puren voor 2 tot 3 uur stoven tot ze mooi rood zijn. Schep ze tussendoor een keer om.
6. Laat de peren afkoelen in het vocht.

Rode wijnsaus
Wil je liever een dikkere saus dat lekker aan de peren hecht? Haal dan na het koken de peren uit het vocht en voeg aardappelzetmeel toe aan het vocht. Laat dit voor een paar minuten inkoken.

Welke wijn
Kies voor een rode wijn met een diepe rode kleur, de stoofperen zullen dan een dieprode kleur krijgen (roder dan op de afbeelding).

Delen